Czy palety drewniane nadają się do przechowywania żywności?
Opakowaniom przeznaczonym do przechowywania żywności stawia się bardzo wysokie wymagania. Czy drewniane palety nadają się do tego celu?
Przechowywanie żywności w drewnianych paletach
Drewno to materiał naturalny, który praktycznie od zawsze wykorzystywany był w procesach przetwórczych. Wykonuje się z niego nie tylko palety, ale również różnorodne skrzynie, pudła czy platformy załadunkowe. Wyroby z drewna znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach przemysłu, w tym również w branży spożywczej.
Drewniane opakowania nadają się do przechowywania i transportu żywności. Są powszechnie wykorzystywane do tego celu. Produkty spożywcze składowane na paletach z drewna mają zapewniony odpowiedni poziom bezpieczeństwa i zachowują swoje właściwości, jednak tylko wtedy, gdy spełniają wysokie standardy. Tego rodzaju palety wymagają odpowiedniego przygotowania już na etapie produkcji. W naszej firmie wdrażane są odpowiednie procesy, które mają na celu podniesienie właściwości palet. Poddajemy je obróbce termicznej lub suszymy do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Działania te mają na celu likwidację bakterii i grzybni, które mają negatywny wpływ na jakość palet. Wilgotność drewna użytego do produkcji palet powinna utrzymywać się na poziomie 20-30%.
Zastosowanie palet drewnianych w przemyśle spożywczym oraz rolniczym ma swoje uzasadnienie podyktowane nie tylko względami bezpieczeństwa, ale i ekologii. Drewno to materiał naturalny, który stanowi doskonałą alternatywę dla wszechobecnych wyrobów z tworzyw sztucznych. Opakowania plastikowe nie są obojętne dla środowiska naturalnego, a nawet mogą wykazywać negatywny wpływ. Ponieważ w transporcie, logistyce i spedycji powszechnie wykorzystuje się duże ilości palet, warto dążyć do tego, aby były one wykonane z materiału, który w żaden sposób nie zagraża środowisku. Drewno jest w tym przypadku najlepszym wyborem.
Podsumowując: palety drewniane mogą być zastosowane do przechowywania żywności, jednak po odpowiednim przygotowaniu i zabezpieczeniu. Konieczne jest zapewnienie odpowiedniej sterylności, aby można było na niej umieścić i przechowywać produkty spożywcze.